Auteur:
Binnen het project ‘Zoete Toekomst Texel’ zijn op twee locaties in polder Eierland ondergrondse waterbergingssystemen gerealiseerd. Gezuiverd regenwater wordt vanaf het najaar in de ondergrond opgeslagen. Deze zomer wordt het water dan op een zuinige en slimme manier gebruikt om ca 60 hectare aan akkers te irrigeren.
Aan de Hoofdweg is de afgelopen maanden hard gewerkt aan verdere verbeteringen van het systeem voor de ondergrondse waterberging. Er is een overkapping aangebracht om algengroei in het vrijstaande water in de filterbakken tegen te gaan. Daarnaast is er een papierbandfilter geïnstalleerd als voorfiltratie om zwevende delen en organisch materiaal uit het drainagewater te verwijderen.
De combinatie van de overkapping en het aanbrengen van een laag grof ijzerzand heeft goed gewerkt voor het verminderen van verstopping van het zandfilter. Daarnaast adsorbeert het ijzerzand fosfaat wat in het drainagewater zit.
Tussen november en eind maart is ruim 19.000 m3 water opgeslagen waarmee naar verwachting voldoende water beschikbaar komt voor hergebruik voor de nieuw opgerichte Zoetwatercoöperatie Hoofdweg. Een perceel met pootaardappelen zal worden geïrrigeerd met behulp van druppelirrigatie en een perceel met consumptieaardappelen met sub-irrigatie via de drainage.
Aan de Postweg is uiteindelijk gekozen voor een verticaal infiltratie- en onttrekkingssysteem in plaats van een horizontaal systeem. Dit, op basis van ervaringen opgedaan tijdens de aanleg van de horizontale boringen. Dit biedt tevens de mogelijkheid, binnen een hele zoute ondergrond, de opslagrendementen te vergelijken tussen een horizontaal systeem (Hoofdweg) en een verticaal systeem (Postweg).Het verticale infiltratie- en onttrekkingssysteem is inmiddels gerealiseerd en aangesloten op de bestaande installatie. Verder voorbereidingen worden getroffen om in september/oktober te kunnen starten met de ondergrondse waterberging. Het doel is om tussen september/oktober en maart/april 2026 een zoetwaterbel op te bouwen waarvan een deel hergebruikt kan worden in een eerste hergebruiksproef medio 2026. Dit om te kijken hoeveel meeropbrengsten gerealiseerd kunnen worden.
Voor veel agrariërs kan zoetwateropslag een innovatieve oplossing zijn voor zoetwaterbeschikbaarheid. Het systeem is een voorbeeld voor de rest van Nederland.
Het project Zoete Toekomst Texel is geïnitieerd door de boeren op Texel en wordt mede mogelijk gemaakt door Acacia Water en LTO Noord.
De betrokken agrariërs op Texel zijn: Fa. Langeveld; ATT Agro; Fa. N.J. Slot; A.J. De Ridder; M.J.J. Smit en Koorn 'Weilust’.