Terug naar overzicht Terug naar overzicht

Eerste water in innovatieve ondergrondse regenwateropslag van Texelse boeren

Auteur:

10 mei 2022

Het eerste water is eind april succesvol geïnfiltreerd, een belangrijke stap naar zelfvoorzienendheid op het gebied van zoet water voor boeren op Texel.

Het is op dit moment droog in Noord-Holland en ook op Texel wordt de aanhoudende droogte zichtbaar op de akkers en de weilanden. Al jaren leeft de wens onder de boeren op Texel om het eiland zelfvoorzienend te maken.

Vanuit het project Zoete Toekomst Texel wordt het water, afkomstig uit de aanliggende percelen, met behulp van druk in de ondergrond gebracht. Daar wordt het vastgehouden. In de zomer kunnen de boeren met het opgeslagen water het akkerland irrigeren.

Om de landbouw op Texel te voorzien van water valt er jaarrond voldoende neerslag. Alleen valt de meeste regen in de winter. Dan is het water alleen niet nodig en wordt het overschot in de Waddenzee gepompt. Jaarlijks gaat er zo 44 miljoen m3 aan zoet water verloren. Als er op Texel jaarlijks 6 tot 7 miljoen m3 kan worden vastgehouden, is dit voldoende voor de agrariërs op Texel. Nu het eerste water is geïnfiltreerd is een belangrijke stap gezet om het eiland zelfvoorzienend te maken op het gebied van zoet water.

Arnold Langeveld, akkerbouwer en voorzitter van LTO Texel: “De eerste infiltratie is een belangrijke stap in het project, het bevestigt de werking van het huidige systeemontwerp. Een mijlpaal waar wij heel trots op zijn!”

Langeveld vervolgt: “Met de succesvolle infiltratie kunnen we verder met het testen van het systeem. Het afgelopen jaar was een uitdaging om de horizontale boringen en het filtersysteem haalbaar én betaalbaar te ontwerpen. Maar nu dat gelukt is zijn we blij dat we dit jaar de infiltratie hebben kunnen testen. Het water voor de infiltratie is al die tijd in het perceel gebufferd en kan nu worden gebruikt voor infiltratie.”

Waterbehoefte op Texel

Onder de boeren op Texel leeft al jaren de wens om het eiland zelfvoorzienend te maken op het gebied van zoet water. Texel is voor de zoetwatervoorziening namelijk volledig afhankelijk van regenwater en van de drinkwaterleiding met het vaste land. De ondergrond op Texel bestaat vooral uit zout water en daarbij is het op het eiland gemiddeld droger dan in de rest van Nederland.

Siem Jan Schenk, hoogheemraad bij Hollands Noorderkwartier: "Zoetwater is geen vanzelfsprekendheid. Texel heeft geen aanvoer van zoetwater en daardoor zijn dit soort innovatieve oplossingen noodzakelijk. Het infiltreren van het water is een volgende stap in dit project. Als waterschap zijn we nauw betrokken bij het project in relatie tot voldoende water".